אם תרצו אין זו אגדה: אפשר להוציא את הניקוטין ממוצרי טבק לעישון

לקרוא ולקנא – ממשלת ניו זילנד פועלת נחרצות למען בריאות אזרחיה

אין לא יכול, יש לא רוצה – וניו זילנד מדגימה זאת הלכה למעשה. לממשלת ניו זילנד אכפת מבריאות אזרחיה, ולכן היא פועלת ללא לאות נגד העישון, כאשר, בין היתר, היא שועטת לעבר שוק ללא מוצרי טבק המכילים ניקוטין.

באפריל 2021 פרסמה ממשלת ניו זילנד את ה-Smokefree Aotearoa 2025 Action Plan, תוכנית פעולה למאבק בעישון, וכעת הוגשה במדינה הצעת תיקון לחוק ה-Aorearoa New Zealand's Smokefree Environment and Regulated Products (Smoked Tobacco) Amendment Bill, אשר כוללת שלושה צעדי מדיניות בסיסיים שנובעים מאותה תוכנית שפורסמה בשנה שעברה:

1. הוצאת הניקוטין מסיגריות וממוצרי טבק.

2. הפחתה משמעותית של נקודות מכירה לטבק.

3. מדיניות ״דור ללא עישון״.

מאמר חדש מתמקד במדיניות הראשונה ובנתונים העדכניים שתומכים בה. בראש ובראשונה מדובר על הגבלת המינון של ניקוטין במוצרי טבק לעישון לפחות מ-0.4 מ״ג ניקוטין לגרם טבק. למה? הנה הסיבות:

1. הגבלת המינון תהפוך את המוצרים להרבה פחות ממכרים ומושכים, מה שיאיץ את הירידה בעישון.

2. מחקרים מראים בבירור שמעשנים לא נוטים לגלות עניין בסיגריות ללא ניקוטין, ושסביר שאם לא יהיו בנמצא סיגריות עם ניקוטין, הם פשוט ינסו להיגמל ויפסיקו לעשן.

3. מחקרים הראו שהוצאת הניקוטין מסיגריות לא גורמת לעישון כפיצוי ולא מגבירה את החשיפה לרעלים.

4. בניו זילנד יש נגישות גבוהה למוצרי ניקוטין שאינם כוללים טבק, כדוגמת Nicotine Pouch ומוצרי אידוי.

5. בניו זילנד מתוכננים צעדי מדיניות משלימים שיתמכו במהלך, למשל התוכנית להפחתת זמינות המוצרים והתוכנית ליצירת דור ללא עישון. לצד אלה, קיים במדינה סיוע נרחב בגמילה מעישון.

6. הוצאת הניקוטין ממוצרי טבק היא מהלך שניתן ליישם אותו מבחינה טכנית, ויש לו תמיכה רבה בציבור, גם בקרב מעשנים.

מחקרים עדכניים תומכים נחרצות גם בכך שהמהלך אפשרי וגם בכך שהוא צודק. בין היתר, הם מראים שאנשים מקבוצות מוחלשות שבהן העישון נפוץ יותר ועוברים לסיגריות ללא ניקוטין – יש סבירות גבוהה יותר שיפסיקו לעשן. מלבד זאת, מחקרים מראים שעישון סיגריות ללא ניקוטין אינו מוביל לעלייה במתח, בחרדה או בשימוש בחומרים אחרים, כמו אלכוהול או סמים, ושהפחתת הניקוטין אצל אנשים הסובלים מבעיות נפשיות אינה מחמירה את מצבם, אך בהחלט מגבירה את שיעורי הפסקת העישון בקרבם.

לדברי כותבי המאמר, בהגבלת מינון הניקוטין במוצרי עישון יש לתמוך באמצעים כמו נגישות לתמיכה בגמילה, מזעור הסחר הבלתי חוקי בטבק, חינוך ציבורי ועוד. מלבד זאת, יש לבצע את המהלך באופן מידי ולא בהדרגה.

סיבה נוספת שבגללה הניו זילנדים נחפזים לצאת למהלך היא מומנטום עולמי התומך בפעילות למיגור העישון. מטרתה של המדינה היא לנקוט בפעולה שתוציא את הטבק מכל מוצרי העישון באשר הם, באופן מהיר שיתפרס על פני פחות משנתיים, ותוך אכיפה יעילה שתחיל על יצרני ויבואני המוצרים חובה להוכיח מדי שנה שהמוצרים שבהם הם סוחרים עומדים בסטנדרטים הנדרשים.

עד שהממשלה תנקוט פעולה נחרצת לטובתנו, עלינו לעשות כל שביכולתנו על מנת להרחיק את הילדים והנוער מהרעל הממכר המכונה ״ניקוטין״.

למאמר המלא לחצו כאן.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך