מדד ה-TCS לשנת 2021 משקף שעוד רבה הדרך
ב-2004 פיתח איגוד הסרטן האירופי (ECL) את דירוג ה-(TCS (Tobacco Control Scale, שנועד לבחון את מדיניות המאבק בעישון במדינות אירופה ולשמש כלי מעקב אחר התקדמותן ביישום צעדי המאבק בעישון.
הדירוג, שמתפרסם אחת ל-3 שנים, נקבע על פי 8 מדדים ונערך על בסיס שאלון שנשלח לארגוני חברה אזרחית המתמחים במדיניות מאבק בעישון במדינות השונות, על מנת שימלאו בו את הנתונים הרלוונטיים. ב-2021 ישראל השתתפה בדירוג בפעם השנייה, לאחר שב-2019 הצטרפה אל המדד בעקבות בקשת המיזם למיגור העישון.
הפעם נכללו במדד 37 מדינות, ביניהן דורגה ישראל במקום ה-14, ביחד עם יוון ומלטה. את המקום הראשון קטפו שתי מדינות במשותף: אירלנד ובריטניה, בעוד שבוסניה והרצגובינה מוקמה בתחתית הרשימה.
בשקלול הציונים שקיבלה ישראל עבור כל מדד שנבחן, הוענקו לה 55 נקודות מתוך 100 נקודות אפשריות, לפי ההתפלגות הבאה:
מחיר הסיגריות – 16 (מתוך 30)
איסור על עישון במרחב הציבורי – 15 (מתוך 22)
תקציב ממשלתי למאבק בעישון – 0 (מתוך 10)
איסור על פרסומות – 10 (מתוך 13)
אזהרות בריאות -6 (מתוך 10)
תמיכה בגמילה מעישון – 8 (מתוך 10)
מאבק בסחר בלתי חוקי – 0 (מתוך 3)
יישום סעיף 5.3 של ה-FCTC (האמנה הבינלאומית לפיקוח על הטבק) – 0 (מתוך 2)
בהתייחסות עורכי המדד למדיניות העישון בישראל, צוינו לחיוב העובדה שישראל היא אחת מבין 12 מדינות מתוך ה-37 שנסקרו שאימצו חובת חפיסות אחידות למוצרי עישון, ולשלילה העובדה שישראל עדיין מאפשרת פרסום מוצרי עישון בעיתונות המודפסת (החרגה זו בוטלה ב-2022, אך תכנס לתוקף בהדרגה).
ישראל היא אחת מ-11 מדינות שקיבלו 50-59 נקודות, מה שמוגדר בדוח כציון ״טוב באופן המניח את הדעת״ (Reasonably well). לא רע, אבל לא מספיק טוב. על סף השבעתה של ממשלה חדשה, יש לעשות כל שביכולתנו להשפיע על השרים החדשים שיעמדו בראש המשרדים הרלוונטיים, ובראשם שר הבריאות, לטפל במגפת העישון בקרב בני הנוער בישראל, באופן שיציב אותנו במקום גבוה הרבה יותר בדירוג הצפוי להתפרסם בעוד 3 שנים, ויסייע בקטיעת העלייה בשיעורי העישון של דור העתיד בישראל.
לאתר ה-TCS לחצו כאן.
לדירוג ה-TCS לשנת 2021 לחצו כאן.