המדינות הבאות כבר נקטו באסטרטגיה זו, כחלק ממדיניות ״סוף לעישון״
דמיינו שמחר בבוקר אתם קמים לעולם שבו ממשלת ישראל החליטה על ״דור ללא עישון״, יוזמה שבמסגרתה, כחלק מצעדים רחבים ומדיניות ״סוף לעישון״ (Endgame), מוגדרת שנה מסוימת שכל מי שנולד אחריה לא יוכל עוד לרכוש מוצרי עישון בתחומי המדינה. כשאתם מסתכלים על השנה שנקבעה, אתם מבינים שפירוש הדבר הוא שהילד שלכם ניצל: מדינת ישראל לוקחת על עצמה את האחריות לדאוג לבריאותו ולהוציא אותו ממעגל האנשים שיכולים לרכוש מוצרי עישון, גם כאשר יהיה בגיר.
בשורות מעולות? ללא ספק, אך לדאבוננו כרגע מדובר בחזון רחוק ללא יעד ממשי, לפחות בכל הנוגע למדינת ישראל. בעולם, לעומת זאת, המגמה של יוזמות מסוג ״דור ללא עישון״ צוברת תאוצה. כמה דוגמאות בולטות:
- ניו זילנד: בסוף 2021 הוכרז במדינה על העלאה מדי שנה של הגיל שממנו ניתן יהיה לרכוש סיגריות, כלומר בכל שנה יתווסף שנתון שיישאר מחוץ למעגל העישון.
- מלזיה: חוקק חוק שאוסר על מכירה של כלל מוצרי העישון, לרבות סיגריות אלקטרוניות, ונאסר העישון בקרב אנשים שנולדו אחרי 2007.
- דנמרק: תיאסר מכירת מוצרי עישון המכילים ניקוטין לכל אדם שנולד אחרי 2010, על מנת להגשים חזון של ״דור ללא עישון״ עד 2030. במקרה הדני, מדובר במהלך הראשון בעולם שהחיל את האיסור גם על סיגריות אלקטרוניות.
- הולנד: נקבע יעד של ״דור ללא עישון״ עד 2040.
- בלגיה: יוזמת ״דור ללא עישון״ עד 2040, במסגרת תוכנית מקיפה הכוללת חסימת התערבות תעשיית הטבק והעישון ברגולציה, העלאת מחיריהם של כלל מוצרי העישון, צמצום דרסטי של מספר נקודות המכירה ועוד.
- העיירה ברוקליין שבמדינת מסצ׳וסטס, ארצות הברית: הועבר חוק מקומי האוסר על מכירת כל מוצרי הטבק והעישון לדור המילניאלים, כלומר לכל מי שנולד משנת 2000 ואילך.
כהורים וכאנשי חינוך עלינו לפעול למען עתיד ילדינו, לגלות אחריות חינוכית ולדרוש ממשרד הבריאות והממשלה לשים את בריאות ילדינו בראש סדר העדיפויות ולחבור אל המגמה העולמית ליצירת ״דור ללא עישון״ גם בישראל.
לקריאה על יוזמתה של ממשלת ניו זילנד לחצו כאן.
לקריאה על יוזמתה של ממשלת דנמרק לחצו כאן.
לקריאה על יוזמתה של ממשלת בלגיה לחצו כאן.
לקריאה על יוזמתה של ממשלת מלזיה לחצו כאן.
לקריאה על יוזמתה של ממשלת הולנד לחצו כאן.
לקריאה על היוזמה בברוקליין, מסצ׳וסטס, לחצו כאן.