איך לדבר עם הילדים על סיגריה אלקטרונית

כולנו יודעים כמה חשוב לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים עם הילדים ולדבר איתם על הכל, במיוחד על דברים מסכני חיים כמו עישון בכלל וסיגריות אלקטרוניות בפרט. בכדי לעזור לך לעשות את זה בצורה איכותית ואפקטיבית אספנו עבורך כמה הנחיות, טיפים ונקודות חשובות. וכמובן שאנחנו תמיד שמחים לענות על כל שאלה. 

750_570_איך לדבר עם הילדים על סיגריה אלקטרונית

הנחיות כלליות לשיחה

  1. להתכונן– אפשר ליצור שיחה אינפורמטיבית בלי אינפורמציה. בכתבה שיצרנו על סיגריות אלקטרוניות תמצאו מידע נרחב ומעמיק בנושא. בנוסף יש גם את עמוד המחקרים שאנחנו מעדכנים בכל פעם שמתפרסם מידע משמעותי בתחום.   
  2. לקיים דיאלוג, לא מונולוג– המטרה היא לקיים שיחה ולא הרצאה. זה אומר להקשיב, לעודד את הילדים לדבר ולפתח את השיחה יחד. 
  3. לבוא ממקום לא שיפוטי – על פי רוב כולנו נגיב לשיפוטיות בסוג כזה או אחר של מגננה, על אחת כמה וכמה כשמדובר בילדים. מצב מגננתי מצמצם משמעותית את הסיכוי לקיים דיאלוג פורה אז כדאי להשאיר את השיפוטיות בצד.
  4. לשתף, לא להאשים – גם אם יש לך חשדות או השערות כאלה ואחרות ואפילו אם ידוע לך משהו באופן וודאי (על ניסיונות עם סיגריה אלקטרונית או חברים שמעשנים), עדיף לא להעלות את זה בשיחה. האשמות לא יובילו למקום פתוח ולומד. חלוקה מתוך רצון לשתף כן. 
  5. להימנע מיצירת חווית בושה – לבייש את הצד השני בעקבות התנהגות או בחירה כזאת או אחרת אולי ייצור שינוי אבל יש לכך השלכות עמוקות ולא חיוביות. 
  6. להזהיר, לא להפחיד – נכון, נושא העישון מפחיד. אבל אם נשתמש בהפחדה ככלי מוביל ייתכן ונקבל את התוצאה הרצויה בטווח הקצר אבל בפעם הבאה נדרש להפחיד עוד יותר וחוזר חלילה. מתישהו הכלי הזה יאבד מערכו.
  7. להיות כנים – אנחנו לעולם לא נדע את כל התשובות וזה בסדר גמור, אנחנו בני אדם. תמיד עדיף להגיד "אני אברר" מאשר להעמיד פנים או לתת מידע שגוי.  
  8. לשאול, לא לקבוע – כדאי לבוא ממקום סקרן ופתוח עם יותר סימני שאלה ופחות סימני קריאה. 
  9. המשכיות – אין חובה לדחוף את הכל בשיחה אחת וייתכן שאפילו עדיף לחזור לבקר את הנושא מידי פעם, "למדוד את הדופק", לראות אם יש שאלות חדשות וכו' 

למצוא את הזמן הנכון

לשיחה שמתעוררת באופן טבעי יש הרבה יותר סיכויים להיות שיחה פוריה מאשר שיחה שמתחילה ב-"אנחנו צריכים לדבר". אז כמובן שהכי אידיאלי יהיה אם הנושא יבוא מהילדים אבל אין לדעת אם או מתי זה יקרה. אז איך יוצרים שיחה בלי "ליצור" אותה?

הנה כמה הזדמנוית טובות:

  • כשאתם רואים מישהו משתמש בסיגריה אלקטרונית בסרט או בטלוויזיה
  • כשאתם עוברים ליד חנות של מוצרי טבק וניקוטין או פיצוציה עם סיגריות אלקטרוניות
  • כשאתם נתקלים בכתבה על מוצרי טבק וניקוטין בכלל ובטח ובטח כשזאת כתבה שעוסקת במגמת העלייה המדאיגה בצריכתן של סיגריות אלקטרוניות בקרב ילדים ונוער
  • כשמישהו עובר או יושב בסביבה שלכם עם סיגריה אלקטרונית

נמצאה ההזדמנות לשיחה, עכשיו מה?

עכשיו הגיע הזמן לגשש ברגישות עם שאלות ברורות וישירות שיניעו את השיחה קדימה.

כדאי לפתוח בהצהרה כללית על המצב הקיים כמו למשל: 

  • שמעתי שבזמן האחרון יותר ילדים בגילך משתמשים בסיגריות אלקטרוניות…
  • זה רק נדמה לי או שיותר ויותר ילדים בגילך משתמשים בסיגריות אלקטרוניות?

ואז להתחיל לשאול על דברים יותר קרובים לעולם של הילד/ה כמו למשל:

  • איך זה בשכבה שלך?
  • יש לך חברים שמשתמשים בזה?
  • לך יצא להשתמש בסיגריה אלקטרונית?

מאד רצוי גם לא להניח הנחות לגבי הידע או עמדתם בנושא. גם כאן כמה שאלות פשוטות יכולות לסייע:

  • את/ה יודע מה ההשפעות של הסיגריה האלקטרונית?
  • מה דעתך על כאלו שמשתמשים בזה?
  • מה דעתך על התופעה הזאת?
  • למה לדעתך זה נהיה כזה פופולרי אצל ילדים בגילך?

טענות, שאלות ותשובות מקדמות 

ישנן מספר נקודות וטענות שחוזרות על עצמן בשיחות עם ילדים ונוער על סיגריות אלקטרוניות.
ריכזנו את המרכזיות שבהן יחד עם כיוונים אפשריים לתשובות והתייחסויות שיקדמו את השיחה:

  • למה בעצם אתם לא רוצים שאשתמש בסיגריה אלקטרונית?
    אני רוצה שתחייה חיים מלאים ומאושרים וסיגריה אלקטרונית מסכנת את הבריאות שלך. קודם כל יש בה ניקוטין. בדיוק אותו ניקוטין ממכר ומזיק שיש בסיגריות. זה רע לצרוך ניקוטין בכל גיל אבל במיוחד בגיל שלך כשהמוח עוד מתפתח כי זה יכול להשפיע לך על הזיכרון ועל הריכוז, יש יותר סיכוי להתמכרות בגילאים האלה ומעבר לכל זה סיגריה אלקטרונית גם מכילה לא מעט כימיקלים, מתכות וחומרים רעילים נוספים שיכולים להזיק לך גופנית כמו למשל עופרת, בנזן (מרכיב בדלק) ופרופילן אוקסיד (משמש בנוזלי רדיאטור של מנועים). בעצם אין בזה שום דבר טוב. 
  • סיגריה אלקטרונית יותר בריאה מסיגריה רגילה
    אין דבר כזה סיגריה בריאה. אף מוצר טבק או ניקוטין לא בריא לאף אחד. בטח ובטח לא לאנשים בגילך. בכולם יש ניקוטין שהוא חומר ממכר ורעיל, בכולם יש כימיקלים שונים שאנחנו לא אמורים לצרוך וכולם מזיקים לבריאות, במיוחד בגילאים שלך כשהמוח והגוף עוד מתפתחים. הדבר הבריא היחיד הוא לא לצרוך אף מוצר טבק וניקוטין. מעבר לזה, סיגריה אלקטרונית היא מכשיר חדש יחסית, אז כבר יש מידע מסוים אבל, יכול מאוד להיות שהתמונה המלאה הרבה יותר בעייתית, למה לקחת את הסיכון?
  • חשבתי שלא בכל סיגריה אלקטרונית יש ניקוטין
    כן, גם אני חשבתי ככה. אבל מסתבר שזה לא נכון. לא רק שברובן יש ניקוטין, כשעשו בדיקות מצאו שגם סיגריות אלקטרוניות שפורסמו כנטולות ניקוטין הכילו את החומר הרעיל הזה. אסור לשכוח שהמשווקים כאן רוצים לעשות רווח והם רוצים לקוחות מכורים.
  • מה כל כך נורא בניקוטין?
    בנוסף להיותו ממכר מאוד לניקוטין יש תופעות לוואי חמורות. הוא משפיע לרעה על הלב, מערכת הרבייה, הריאות, הכליות וכו'. יש לו פוטנציאל מסרטן (נקשר לסרטן הריאות, הלבלב, השד והקיבה). מעבר לזה, את/ה בגיל שהמוח עוד מתפתח (עד גיל 25) אז במקרה שלך הוא גם יכול להזיק להתפתחות המוח שלך, להקשות עליך להתרכז, ללמוד ולשלוט בדחפים שלך. ניקוטין יכול אפילו לאמן את המוח שלך להתמכר בקלות רבה יותר גם לסמים אחרים. אני לא מנסה להפחיד אותך, אבל אני רוצה שיהיו לך את כל העובדות כי שום דבר לא חשוב לי יותר מהבריאות והאושר שלך.   
  • ראיתי שיש טעמים כאלה מגניבים של ממתקים, קולה וכאלה
    הטעמים האלה שם בדיוק כדי למשוך אותך. לא נראה לך מוזר שרוב הטעמים הם של סוכריות, פירות וממתקים? מעבר לזה שכדי ליצור אותם משתמשים בכל מיני חומרים רעילים שלא נועדו לעישון, זה לגמרי נועד לפתות ילדים בגיל שלך כדי שתגידו "ואי מגניב", "זה טעים" ותשכחו שמדובר במוצר מזיק לבריאות. על הדרך זה גם מטשטש את הטעם המגעיל של הניקוטין וכל החומרים האחרים שיש בתוך הדבר הזה. אל תיתן לשקרים לבלבל אותך. 
  • יש לי חברים שמעשנים סיגריות אלקטרוניות וניסיתי פעם, זה לא כזה סיפור
    קודם כל תודה רבה על הכנות. זאת תקופה כזאת בחיים שלך של לנסות דברים חדשים, זה חלק מהסיפור. תעשיית הטבק והניקוטין יודעת את זה ובגלל זה היא מייצרת את כל המוצרים האלה שיראו אטרקטיביים לגילאים שלך. הם רוצים לתפוס אתכם עכשיו עם המוצרים הממכרים שלהם כשאתם בשיא הסקרנות ורוצים להתנסות בדברים ולבדוק גבולות. מי שיתמכר עכשיו (ולא צריך יותר מדי ניסיונות כדי להתמכר) יספק להם פרנסה לכל החיים וישלם על זה בבריאות. אני מקווה שתספר/י לחברים שלך על השיחה שלנו ושיחד תעשו החלטות חכמות. אני אשמח לדבר גם איתם אם זה נראה לך לעניין כמובן.
  • אתם מעשנים/עישנתם, אז למה לי אסור?
    אם יכולתי לעשות את הכל שוב, בחיים לא הייתי מתחיל לעשן. אין יום שעובר שאני לא מצטער על זה, על הנזקים שזה גרם, כל הכסף ששפכתי על הרעל הזה… אני רוצה שלך יהיה יותר טוב, עם בחירות יותר חכמות מאלה שאני עשיתי. להפסיק לעשן זה אחד הדברים הכי קשים שיש, זאת התמכרות קשוחה ובגלל זה גם לא הרבה מצליחים. אין סיבה לעבור את זה בטח שלא בגלל משהו שאפשר למנוע.

איך להמשיך את השיחה?

זהו, הנושא על השולחן! נהדר. עכשיו צריך לדאוג שהוא ישאר שם. איך עושים את זה?

  • להזכיר את זה מידי פעם בשיחות בבית 
  • להעלות את הנושא כשרואים מישהו מעשן במרחב הציבורי
  • לשלוח להם הודעות לנייד עם קישור לכתבה בנושא, מאמר מעניין או מחקר חדש

לחץ חברתי

בסקר האחרון שערכנו כמעט 50% העידו שמה ששכנע אותם לנסות סיגריה אלקטרונית היה חבר שהמליץ או נתן להם להשתמש. זה לא מפתיע. כולנו היינו שם בגיל הזה שרוצים להתאים ולהשתלב. 

אז איך מתמודדים עם הלחץ החברתי שמופעל על הילדים? 

  1. לא להילחץ – לחץ לא עוזר ולא פעם אפילו מזיק. גם אם הילד או הילדה שיתפו שיש חבר או חברה שמעשנים סיגריות אלקטרוניות, סיגריות או כל דבר אחר. אפילו אם הם משתפים שאותם חברים הציעו להם לנסות. לא להילחץ, לנשום עמוק ולנצל את הרגע לדבר על ההשלכות – "את חושבת שהוא יודע שהעישון מזיק מאוד לבריאות?" "נראה לך שהיא מבינה שהיא יכולה להתמכר?"
  2. לדבר על מה זה "חברים טובים" – מאד כדאי להסביר כבר בגילאים מוקדמים שחבר או חברה שלוחצים לעשות משהו מסוכן, לא בריא או לא חוקי הם לא בדיוק "חברים טובים" 
  3. להכיר את החברים – אין דרך טובה יותר מלדעת עם מי הילדים מסתובבים מאשר להזמין אותם הביתה, לגרום להם להרגיש רצויים וללמוד להכיר אותם
  4. עצמאות – לא פעם נוער מתעסק בהגדרת העצמאות. אפשר לקשר את הכניעה ללחץ חברתי כדבר הפוך מעצמאות – "אני מעריכה את זה שאתה רוצה עצמאות ואני שמח/ה לתת לך אותה אבל עצמאות זה גם להחליט לבד ולא לעשות משהו רק כי מישהו אחר עושה"
  5. משחק תפקידים – עם ילדים קטנים אפשר לשאול אותם אם מישהו אי פעם הציע להם סיגריה אלקטרונית, מה הם אמרו ומה הם היו רוצים לומר אם היו יכולים לשנות את זה. אפשר גם לקחת את זה עוד שלב ולעזור להם לנסח תגובה טובה לפעם הבאה.
  6. לתת דוגמא אישית – תראו לילדים איך אתם מציבים גבולות בצורה ברורה, תקיפה ובלי הרבה הסברים. זה יעזור להם להבין שזה בסדר ויתן להם את האישור והמילים לעשות את זה בעצמם.

 

לגדל ילדים זה לא קל.

לאף אחד. 

אנחנו כאן איתך ובשבילך!

לשאלות אפשר ליצור איתנו קשר ישירות

לקבלת מידע מעודכן, אמין ומקיף אפשר להירשם לניוזלטר שלנו בתחתית העמוד

ידע זה כוח

רוצה מידע עדכני, אמין ומתוקף על מוצרי הטבק והניקוטין שמפתים את הילדים ובני הנוער ועל התעשייה המניפולטיבית שמאחוריהם?

חשוב לך לדעת מה אומרים החוקים, המחקרים ואיך להתמודד עם המצב המורכב הזה באופן יעיל?

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לניוזלטר שלנו ולהישאר עם האצבע על הדופק.