נתחיל מהתחלה – מה זה בעצם סיגריה אלקטרונית?
סיגריה אלקטרונית, או "וייפ" כפי שקוראים לה הילדים, פועלת כמו סיגריה במובנים רבים רק שבמקום שריפת טבק יש חימום של נוזל אידוי המכיל מספר חומרים, ביניהם ניקוטין – החומר הפעיל בצמח הטבק (ברוב המקרים). היא מגיעה בעיצובים וגדלים שונים. יש סיגריות אלקטרוניות חד-פעמיות (זולות יותר) שאפשר לזרוק בתום השימוש ויש סיגריות אלקטרוניות רב-פעמיות שאפשר להטעין להן את הסוללה ולמלא להן את המחסנית כל פעם מחדש. קשה מאוד לדעת ממה כל סיגריה מורכבת, מה היא מכילה ואיפה היא יוצרה ונכון לכרגע אין בישראל אף גוף עם סמכויות פיקוח ואכיפה רלוונטיות.
למה סיגריה אלקטרונית מסוכנת יותר לילדים ובני נוער?
סיגריה אלקטרונית היא מוצר עישון לכל דבר וככזה היא ממכרת ומזיקה לבריאות. הנזק של צריכת סיגריות אלקטרוניות הוא גבוה הרבה יותר כשזה מגיע לילדים ונוער עם מוח שעדיין מתפתח (עד גיל 25).
- סיגריה אלקטרונית היא מוצר אטרקטיבי
עבור ילדים ונוער מדובר במוצר עם דימוי "אחר". מוצר חדש וטכנולוגי, בלי ריח, עם טעמים מתקתקים ולכאורה שונה מאד ממוצרי הטבק "הישנים" שקדמו לו. זה דימוי שתעשיית הטבק והניקוטין משקיעה הרבה מאוד משאבים כדי לשמר ולטפח. - סיגריה אלקטרונית היא קלה לשימוש
סיגריה אלקטרונית היא מכשיר מאד פשוט ואינטואיטיבי לתפעול, במיוחד לדור הצעיר שגדל עם מוצרים טכנולוגיים. אין צורך בקריאת הוראות הפעלה מורכבות, אין עקומת למידה או צורך להרכיב חלקים ואפילו אין צורך במצית. - סיגריה אלקטרונית ממכרת מהר יותר
סיגריה אלקטרונית מסירה את כל חסמי השימוש של הסיגריה "הרגילה" – אין שיעולים, אין תחושת שריפה בגרון, אין ריח להסתיר, היא מוכנה בכל רגע עם מאות שאיפות, לא צריך לשנורר עוד אחת או ללכת שוב ושוב לפיצוציה, אפשר פשוט להמשיך להשתמש בה עוד ועוד ועוד, בלי הפסקה ובלי שום יכולת להעריך את כמות הצריכה. בנוסף הדגמים החדשים גם מספקים כמויות ניקוטין גבוהות יותר מה שמגביר עוד יותר את סיכויי ההתמכרות. - סיגריה אלקטרונית משנה את הדרך בה המוח מתעצב
בכל פעם שנוצר זיכרון חדש או נרכשת מיומנות חדשה, נבנים קשרים חזקים (סינפסות) בין תאי המוח. מוחם המתפתח של ילדים ונוער בונה סינפסות מהר יותר ממוח מבוגר ומכאן שעבורם מספיקות התנסויות בודדות בניקוטין על מנת "ללמד" את המוח לצרוך אותו ולהתמכר. - סיגריה אלקטרונית משפיעה על הקוגניציה
חשיפת המוח המתפתח לניקוטין משפיעה באופן שלילי על יכולת הוויסות הרגשי והשליטה בדחפים כמו גם על מצבי רוח (דיכאון) ומצבי חרדה. ניקוטין גם משנה את הדרך בה נוצרות סינפסות, מה שעלול לפגוע בחלקי המוח השולטים בקשב ובלמידה. - סיגריה אלקטרונית מהווה שער כניסה אל עולם העישון
מחקרים מראים כי ילדים ונוער שמשתמשים בסיגריות אלקטרוניות נמצאים בסיכון מוגבר של עד פי 7 לעשן בעתיד סיגריות "רגילות" כמו גם בסיכון גבוה לשימוש בחומרים מסוכנים נוספים.
קצת על ההיסטוריה הלא תמימה של הסיגריה האלקטרונית
והקשר אל חברות הטבק
בשביל שמוצר אחד יוכל להיכנס לשוק, מוצר אחר צריך להראות סימני דעיכה. זה בדיוק מה שהתחיל לקרות לסיגריות "הרגילות". גוף הראיות העצום בנוגע להשלכות הקטלניות של עישון סיגריות וצעדי החקיקה והרגולציה שנעשו בהתאם הובילו למגמת ירידה ברורה בצריכת הסיגריות. השינוי הזה נרשם כמובן גם אצל חברות הטבק והניקוטין שהחלו מיד לחפש דרכים חדשות לייצר הכנסות שיפצו על ההפסד. אחת הדרכים הייתה פיתוח ושיווק של קו מוצרים חדשים ו-"מופחתי סיכון" לכאורה.
לאורך כל המאה ה-20 חברות הטבק והניקוטין ואזרחים פרטיים הגישו אין ספור פטנטים למכשירים כאלה, חלקם גם פותחו אבל בזמנו אף אחד מהם לא ממש התרומם. כל זה השתנה כשבשנת 2003 הון ליק, מעשן בעצמו, פיתח את מה שיהפך להיות הסיגריה האלקטרונית הראשונה שהצליחה מסחרית. הדיווחים מספרים שהוא פיתח את המכשיר אחרי שאבא שלו, מעשן כבד, נפטר מסרטן ריאות והוא עצמו רצה להיגמל. מעניין לציין שהון ליק עדיין מעשן סיגריות ושהחברה בה הוא מפתח סיגריות אלקטרוניות נקנתה ע"י אימפריאל טבק, אחת מחברות הטבק הגדולות בעולם. למעשה לכל חברת טבק גדולה יש כיום מותג של סיגריות אלקטרוניות.
בישראל אושר לשווק סיגריות אלקטרוניות ב-2014 אבל הקפיצה המשמעותית קרתה ב-2018 עם כניסתה למגרש של הסיגריה האלקטרונית של חברת JUUL (שנתיים אח"כ סגרה JUUL את המשרדים שלה בארץ והפסיקה למכור את מוצריה, בעודה מתמודדת עם אלפי תביעות סביב אסטרטגיות השיווק שלה לבני נוער. 3 שנים אח"כ היא נדרשה לשלם 462 מיליון דולר ל-6 מדינות בארה"ב על כך שהציתה משבר בריאותי בכך שהחדירה ביודעין מוצרים ממכרים לקטינים ושכנעה אותם שזה לא מזיק).
ב-2021 שוב השתנה המגרש עם הצטרפותה של סיגריה אלקטרונית מסוג חדש – סיגריה אלקטרונית חד-פעמית שכבשה במהרה את הילדים והנוער. כיום ניתן למצוא בישראל מבחר גדול מאוד של סיגריות אלקטרוניות רב פעמיות וחד פעמיות מיצרנים שונים – רובם נמצאים בסין.
סוגים של סיגריות אלקטרוניות
מה הבעיה עם נוזלי האידוי?
- מכילים ניקוטין – ילדים ונוער מעדיפים נוזלי אידוי עם ניקוטין. כן, כן בדיוק אותו חומר ממכר ורעיל שיש בסיגריות.
בתחילת הדרך סיגריות אלקטרוניות השתמשו רק במה שנקרא ניקוטין טהור (סינון "נקי" של החומר הפעיל בצמח הטבק). ניקוטין כזה מייצר חווית עישון שמגרה את הגרון (דמיינו סיגריות בלי פילטר), במיוחד למעשנים מתחילים. דגמים מתקדמים יותר (המועדפים על הילדים והנוער) כבר דאגו להסיר גם את החסם הזה בעזרת מלח ניקוטין (ניקוטין טהור משולב עם חומצה בנזואית) שמאפשר שאיפה חלקה יותר, ממכרת יותר, ועם ספיגה מוגברת של ניקוטין. - חומרי בסיס לא בדוקים – בכל נוזל אידוי יש מרכיבי בסיס כגון פרופילן גליקול וגליצרין צמחי. השפעתם באידוי לא ברורה אך נמצא כי בזמן השאיפה גליצרין צמחי עלול לגרום לכאבי גרון ויובש בפה ושפרופילין גליקול מגביר את סיכוי לאסטמה, הפרעות נשימה, קדחת השחת ואקזמה.
- כימיקלים מסוכנים – סיגריה אלקטרונית מכילה יותר מ-80 חומרים כימיקלים מסוכנים – כולל רעלים ידועים כמו פורמלין, קרבוניל, אצטאלדהיד ואקרוליין (קוטל עשבים), אקרילאמיד (מסרטן), בנזן (מרכיב בדלק) ופרופילן אוקסיד (משמש בנוזלי רדיאטור של מנועים).
- חומרי טעם רעילים – ילדים ונוער מעדיפים סיגריות אלקטרוניות בטעמים. הטעמים האלה הם פשוט רעל. מעבר לזה שהם לא נועדו לאידוי ושאיפה מסתתרים מאחורי השמות "התמימים" שנותנים להם חומרים כמו בנזאלדהיד, קינמלדהיד, דימתילפירזין, דיאצטיל, איזומיל אצטט, יוקליפטול ואצטילפירזין, חומרים שמשפיעים לרעה על מערכת הנשימה, פוגעים בתאים, מפריעים לתפקוד כלי הדם, מזיקים ללב ומשחררים גזים רעילים בזמן החימום.
- מתכות – סליל החימום וחלקים אחרים בסיגריות אלקטרוניות פולטים חלקיקי מתכת (יותר ויותר עם השימוש) שנכנסים אל הגוף יחד עם נוזלי האידוי. בין היתר מדובר על מתכות כמו עופרת, כרום, ניקל, נחושת ואבץ.
- אפשרות להרכבה עצמית – סיגריות אלקטרוניות מאפשרות כל מיני דרכים להרכבה עצמית של נוזלי האידוי. כמובן שהאפשרות הזאת מסוכנת למדי במיוחד כשמדובר בילדים ונוער בלי ניסיון או הבנה בנושא או ביבואנים שרוצים לחסוך במס, מייבאים כל חלק בנפרד ומרכיבים לבד…
- אין פיקוח ואכיפה – נכון ל-2023 בישראל אין תקן לייצור נוזלי אידוי ואין גוף או מנגנון שמפקחים עליהם. זה אומר שהכל מיוצר בתנאים לא מבוקרים כך שאין לנו בעצם שום יכולת לדעת מה יש שם בפנים בנוזל השקוף הזה. ולא רק זה – והיה ואיכשהו כן נמצא נוזל עם תכולה מסוכנת אין גוף ממשלתי שבסמכותו לבצע פעולות פשוטות שעושים עם כל מוצר פגום אחר כמו הורדה מהמדפים.
השלכות בריאותיות
מחקרים הראו כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות גורם למחלות לב וכלי דם לרבות עלייה בקצב הלב ובלחץ הדם (גם פרמננטית), דלקות בכלי הדם, אריתמיה (הפרעות בקצב הלב), מתח חמצוני, אי-תפקוד האנדותל, נוקשות עורקית, פגיעה בכלי הדם, הסתיידות עורקים, אוטם שריר הלב, אגרגצית טסיות הדם, היצרות כלי הדם, לחץ דם גבוה, מחלת לב איסכמית, אנגיוגנזה (היווצרות כלי דם חדשים המספקים מזון וחמצן לגידולים סרטניים), הפרעה בהתפתחות המוח, תנגודת לאינסולין, כשל לבבי, פיברוזיס של שריר הלב ושינוי צורת הלב. כמו כן עישון סיגריות אלקטרוניות עלול לגרום למחלות ריאה שונות כגון הרעלת ריאות, דלקת ריאות, אסטמה, נזק בדרכי הנשימה, הרס רקמות הריאה, היפרוונטילציה, ירידה בתפקוד הריאתי, EVALI (מחלת המאיידים), חסימה דלקתית של הסימפונות (״ריאת פופקורן״), COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית) ועוד.
בנוסף נמצא כי עישון סיגריה אלקטרונית גורם גם לנזקים אחרים וביניהם פגיעה בחיסוניות, הרעלת ניקוטין, התמכרות לניקוטין, נזק לדנ״א דרך מתח חמצוני, ושינוי במיקרואורגניזמים בפה שעלול להוביל למחלת חניכיים. מעבר לכך, נמצא כי המצאות בקרבת מעשני סיגריה אלקטרונית מגבירה את הסיכון לתסמינים ברונכיטיים וקוצר נשימה בקרב מבוגרים צעירים.
דוח של פדרציית הלב העולמית
ניתוח-על בנושא נזקי הסיגריה האלקטרונית
דוח מחקרי בכתב העת הבינלאומי לאפידמיולוגיה
אז מה אפשר לעשות?
קודם כל חשוב להבין שבהחלט יש מה לעשות וחשוב מאד שנעשה. הנה כמה רעיונות:
01 להוות מודל בריא
צרו סביבה נקייה ממוצרי טבק וניקוטין גם אם אתם צורכים אותם. מעבר לנזקי העישון הפסיבי (קורה בטווח של עד 10 מ' מהעשן) אסור לנו לשכוח שהילדים מחקים את מה שהם רואים.
02 להתעקש שביה"ס ישמור על החוק
עפ"י חוק ישנו איסור מוחלט על צריכת מוצרי טבק וניקוטין בכל שטח בית הספר (עד 10 מ' מהשער) כמו גם בכל פעילויות החוץ כולל בהסעות, טיולים, מסיבות וכו'). האיסור חל על כולם: תלמידים, צוות הוראה, עובדי ביה"ס ואורחים. במקרה של הפרת החוק, ביה"ס מחויב לקיים בירור מול התלמיד/ה וליידע את ההורים. במקרים חוזרים ביה"ס מחויב גם לבנות תוכנית התערבות. במידה וישנה הפרה לא מטופלת אפשר וצריך להגיש תלונה אל tluna@education.gov.il.
03 לצבור מידע מעודכן ומתוקף מחקרית
סיגריות אלקטרוניות הן מוצר חדש יחסית אז כבר יש גוף מידע אמין שהצטבר, אבל עדיין יש עוד מה ללמוד. מעבר לכך יש גם לא מעט בעלי אינטרסים שנוטים להפיץ מידע חלקי ומאוד מגמתי.
אנחנו מזמינים אתכם להצטרף אל הניוזלטר שלנו (בתחתית העמוד) לקבלת עדכונים שוטפים בנושא ולהציץ בתכנים נוספים באתר כמו עמוד המחקרים וכתבות נוספות.
04 לחלוק את המידע
כולנו כאן במסע לימודי משותף. דברו עם הורים נוספים, אנשי חינוך, אנשי רפואה ובעצם כל מי שמתעניין או צריך להתעניין ותחלקו איתם תכנים רלוונטים כמו למשל את הכתבה הזאת, או האינפוגרפיקה שהכנו על הסיגריה האלקטרונית). כולנו נרוויח מהרחבת השיח בנושא.
05 לדבר על הילדים
בקבוצות המיקוד שערכנו מול ילדים ונוער בישראל עלתה קריאה ברורה שלהם למבוגר אחראי, למישהו שיהיה שם איתם מול הסיפור הזה ולא סתם מישהו – הורה.
כדי לעזור לכם לעשות את זה בדרך הטובה ביותר כתבנו עבורכם מדריך מיוחד איך לדבר עם הילדים על סיגריה אלקטרונית.
במידה ויש לכם שאלות או צורך בהבהרה כזאת או אחרת נשמח אם תצרו איתנו קשר ואנו נעשה כמיטב יכולתנו לחזור אליכם עם תשובה מלא ומתוקפת בהקדם.