12 דרכים לעזור לילדים לקבל החלטות בריאות

"הם גם ככה יעשו מה שהם רוצים"... האמנם?
האם ההורים באמת חסרי כוח מול ההחלטה של הילדים לעשן או לא?
האם כל מה שנותר הוא "להכיל" ולקוות לטוב?
לא, לא ולא.
בכתבה הבאה נפרט מה כן ומה אפשר לעשות בנדון

איך מעצימים (2)
כהורה סביר מאוד להניח שיוצא לך לחשוב לא מעט על מידת ההשפעה שיש לך על הילדים, במיוחד אם מדובר בילדים בגיל ההתבגרות ובנושא כמו עישון. חשוב לדעת – לא רק שיש לך השפעה, יש לך כוח משמעותי שיכול לעשות את כל ההבדל!

מה אומרים הנתונים?

המספרים מדברים בעד עצמם: לעמדה שלכם כהורים יש כוח עצום במניעת עישון אצל הילדים שלכם. מחקר מקיף בשלושה בתי ספר הראה שילדים שהוריהם הביעו התנגדות ברורה לעישון היו בסיכון נמוך ב-50% להתחיל לעשן, בהשוואה לילדים שהוריהם לא הביעו עמדה ברורה. יתרה מזאת, מחקר נוסף שבחן אלפי תלמידים בגילאי 9-16, גילה שמעורבות ופיקוח הורי הפחיתו ב-59% את הסיכוי שהילדים יתחילו לעשן.

והנה החדשות הטובות: השפעת העמדה שלכם כל כך חזקה, שהיא אפילו גוברת על ההתנהגות שלכם בפועל. במילים אחרות – העמדה שלכם משפיעה גם אם אתם עצמכם מעשנים. יתרה מכך, התקשורת ההורית נגד טבק וניקוטין מספקת הגנה ארוכת טווח, שמשפיעה על הילדים גם בשלבים מאוחרים יותר של חייהם כמבוגרים צעירים.

אחד מתוך 4 התנסה לפני גיל 10

אסטרטגיות מעשיות

  • להקדים תרופה למכה – ילדים ונוער מתחילים להתנסות במוצרי טבק וניקוטין מוקדם יותר מאי פעם. סקר HBSC של ארגון הבריאות העולמי חשף שכרבע מתלמידי כיתות י'-י"ב שעישנו אי פעם, התנסו לראשונה בגיל 12 ומטה. מדאיג עוד יותר – בסקר השנתי של המיזם למיגור העישון נמצא כי 1 מכל 4 ילדים בישראל התנסה במוצרי טבק וניקוטין כבר בגיל 10!! המסקנה ברורה – חייבים להתחיל לפעול מוקדם, לפני שהבעיה מתפתחת.
  • לגבש עמדה מבוססת וברורה – כדי לוודא שההתנהלות מול הילדים תהיה אופטימלית כדאי לגבש עמדה ברורה שמבוססת על מידע עדכני ומהימן ורק אז לשתף את הילדים.
  • להעביר מידע מדויק – כיום ילדים ונוער צורכים מידע בעיקר מרשתות חברתיות וחברים. חשוב להעניק להם מידע מלא ומתוקף על הסכנות בעישון מוצרי טבק וניקוטין. ניתן למצוא מידע רב על כל מוצרי העישון במדריך הזה.
  • הפרכת מיתוסים נפוצים – חשוב להבהיר לילדים שכל מוצרי הטבק והניקוטין מזיקים וממכרים מההתנסות הראשונה. אין "גרסה בטוחה" או "כמות מינימלית" שאינה מזיקה. במיוחד חשוב להתייחס לתפיסה המסוכנת והשגויה בקרב בני נוער של "אני שולט בזה" או "לי זה לא יקרה". ההתמכרות לניקוטין יכולה להתפתח במהירות אצל כל אחד, ללא קשר לחוסן האישי או לכוח הרצון.
  • עקביות – חינוך לבריאות, הוא תהליך מתמשך. על מנת שהמסר יחלחל יש לחזור עליו כמה שיותר פעמים בכמה שיותר דרכים. אפשר לנצל הזדמנויות יומיומיות – אנשים שמעשנים ברחוב, חנויות למוצרי טבק וניקוטין, סצנות בסדרות – כל אלה יכולים לשמש כנקודת פתיחה לשיחה.
  • להציב גבולות ברורים מחקרים מראים שקביעת כללים ברורים בנוגע לעישון בבית מפחיתה משמעותית את הסיכוי שהילדים יתנסו במוצרי טבק וניקוטין. היעילות המרבית מושגת כאשר קיים איסור מוחלט על עישון בתוך הבית, החל על כולם – דיירי הבית ואורחים כאחד.
    כדי שהכללים יהיו אפקטיביים חשוב:

    + לשתף את הילדים בתהליך קביעתם
    + להסביר את הסיבות והחשיבות שמאחורי כל כלל
    + להגדיר מראש את ההשלכות של הפרת הכללים
    + להקפיד על אכיפה עקבית של הכללים וההשלכות שנקבעו
  • להוות דוגמה אישית – מעבר להימנעות מעישון, יש מגוון דרכים בהן הורים יכולים להשפיע באמצעות דוגמה אישית: הורים שאינם מעשנים יכולים לשתף בבחירה המודעת שלהם להימנע מעישון ולהדגיש את היתרונות בחייהם – בריאות טובה יותר, חיסכון כספי, איכות חיים משופרת. גם הורים מעשנים יכולים להפוך את ניסיונם האישי לכלי חינוכי משמעותי – דרך שיתוף בקשיי ההתמכרות, בהשלכות הבריאותיות והכלכליות, ובתחושת החרטה על שהתחילו לעשן. שיתוף אותנטי כזה יכול להוות מסר חזק ומשמעותי עבור הילדים.
  • עידוד וחיזוק חיובי – מומלץ לשבח ולעודד את הילדים על בחירות בריאות והחלטות נבונות בנוגע לעישון. מחקרים מראים שילדים שמקבלים חיזוקים חיוביים מההורים שלהם על אורח חיים בריא נוטים פחות להתנסות במוצרי טבק וניקוטין. לדוגמא, אפשר להפגין הערכה כשהם מביעים עמדה שלילית כלפי עישון או כשהם בוחרים להתרחק מחברים שמעשנים. זה מחזק להם את הביטחון ואת היכולת לעמוד בלחץ חברתי ולדבוק בבחירות הבריאות שלהם.
  • תקשורת פתוחה ללא שיפוטיות – יצירת אווירה של אמון וכבוד מאפשרת לילדים לשתף את מחשבותיהם וחוויותיהם בנושאים רגישים. כשהילדים מרגישים שהם יכולים לדבר עם ההורים בגילוי לב, ללא חשש מביקורת או הטפות, הם יהיו פתוחים יותר לשיח כן ואמיתי. ברגע שהם פותחים את הנושא, חשוב להתמקד בהקשבה אמיתית, הבנה והכלה, ולא לנצל את ההזדמנות להטפה או ביקורת.
  • טיפוח חשיבה ביקורתית – פיתוח חשיבה ביקורתית אצל ילדים ונוער הוא כלי עוצמתי במאבק נגד עישון. היכולת הזו מאפשרת להם גם לזהות ולנתח טקטיקות מניפולטיביות של תעשיית הטבק והניקוטין, וגם להתמודד באופן אפקטיבי עם לחצים חברתיים.
    כלים מעשיים שיכולים לעזור בנושא:
    – משחקי תפקידים המדמים מצבי לחץ חברתי
    – דיונים פתוחים על אחריות אישית
    – ניתוח ביקורתי של מסרים פרסומיים
  • הקניית כלים להתמודדות – עישון נתפס בעיני רבים מהילדים כמנגנון התמודדות עם מתח. הקניית אסטרטגיות התמודדות בריאות כמו טכניקות הרפיה, נשימה מודעת ופעילות גופנית סדירה יכולה לספק תחליף בריא וממצה יותר להתמודדות עם מתחים.
  • התחברות והתארגנות הורית – קהילת הורים מאוחדת סביב מטרה משותפת של מניעת עישון יכולה להוות כוח משמעותי לשינוי. שיתוף פעולה בין הורים מאפשר החלפת ידע, משאבים ותמיכה הדדית, ויכול להוביל ליוזמות רחבות יותר בקהילה.

חשוב לזכור

המוח של ילדים ונוער נמצא בתהליך התפתחות מתמשך, מה שהופך אותו לרגיש ופגיע במיוחד. מחקרים מצביעים על כך שצריכת ניקוטין בגילאים אלה עלולה לפגוע באופן משמעותי: בויסות מצבי רוח, ביכולת קבלת החלטות ובשליטה על רגשות ודחפים. פגיעה זו מעלה באופן ניכר את הסיכון לפתח הפרעות נפשיות כמו דיכאון, חרדה ועצבנות.

ההשפעה ההורית היא כוח מרכזי במניעת עישון. שימוש מושכל, עקבי ואכפתי בהשפעה זו, יכול להוות הבדל מכריע בין בחירה בריאה לבין התמכרות מסוכנת.​

ידע זה כוח

רוצה מידע עדכני, אמין ומתוקף על מוצרי הטבק והניקוטין שמפתים את הילדים ובני הנוער ועל התעשייה המניפולטיבית שמאחוריהם?

חשוב לך לדעת מה אומרים החוקים, המחקרים ואיך להתמודד עם המצב המורכב הזה באופן יעיל?

אנחנו מזמינים אותך להצטרף לניוזלטר שלנו ולהישאר עם האצבע על הדופק.