נכון ל-2024, הנרגילה היא אחד ממוצרי העישון הנפוצים ביותר בקרב ילדים ונוער בישראל
- 16% מהילדים והנוער בגילאי 15–17 התחילו את דרכם בעולם העישון עם נרגילה
- 28.5% מהילדים והנוער בגילאי 15–17 התנסו בה לפחות פעם אחת
- 13% מהילדים והנוער בגילאי 12–14 כבר הספיקו לנסות אותה
בקרב ילדים ונוער בחברה הערבית, הנתונים אף חמורים יותר – שם הנרגילה היא מוצר העישון המוביל, וכמעט חצי (40%) מהילדים והנוער העידו שהיא הייתה מוצר העישון הראשון שלהם.
מה באמת יש בתערובת העישון של הנרגילה?
תערובות העישון של הנרגילה אינן נמצאות תחת פיקוח, מה שאומר שאי אפשר באמת לדעת מה יש בהן. מה אנחנו כן יודעים? שיש בה טבק המכיל ניקוטין ממכר, בדיוק כמו בסיגריות ובמוצרי עישון אחרים. בנוסף, תערובת העישון כוללת גליצרין, חומרים משמרים ותמציות טעם וריח, המבוססות על פירות, תבלינים או רכיבים סינתטיים, שהשפעתן על הבריאות בהקשר הזה לא נבדקה לעומק.

מיתוסים שהגיע הזמן לנפץ
- "עישון נרגילה לא ממכר"
רבים טועים לחשוב שעישון נרגילה אינו ממכר, אולי בגלל שלא מקשרים אותה לניקוטין או כי אופן השימוש בה שונה ולכאורה פחות תדיר מזה של סיגריות או סיגריות אלקטרוניות. זו טעות מסוכנת – רוב תערובות העישון של נרגילה בהחלט מכילות ניקוטין. חומר שעלול לגרום להתמכרות במיוחד אצל ילדים ונוער, שהמוח שלהם עדיין מתפתח ומאמץ הרגלים חדשים במהירות. מצב שמגביר משמעותית את הסיכון שהמתנסים בגילאים האלה יהפכו למכורים אחרי התנסויות בודדות. - "נרגילה פחות מזיקה כי לא מעשנים כל הזמן"
בשל אופי השימוש בנרגילה (עישון לאורך זמן רב בכל פעם), נשאפת במהלך העישון כמות עשן הגדולה פי 100–200 מזו של סיגריה, עשן המכיל ניקוטין, לפחות 82 כימיקלים מסרטנים ועוד חומרים מזיקים רבים. - "המים מסננים רעלים"
בניגוד לאמונה הרווחת, המים בנרגילה לא מסננים חומרים מסוכנים. להיפך – הם מפחיתים את תחושת הגירוי בזמן העישון, מה שמוביל לשאיפות עמוקות וארוכות יותר של חומרים רעילים. - "עישון נרגילה לא באמת גורם נזק לבריאות"
מחקרים רבים מוכיחים כי עישון נרגילה עלול לגרום לסוגים שונים של מחלות לב, סרטן ריאות, סרטן שלפוחית השתן, סרטן הקיבה וסרטן הפה. בנוסף, עישון נרגילה מעלה את הסיכון לבעיות בדרכי הנשימה ובכלי הדם, להיחלשות מערכת החיסון ולזיהומים שונים בחלל הפה ובריאות, כגון הרפס, מחלת הנשיקה, שחפת ודלקות חיידקיות.
- "עישון נרגילה פחות רעיל ממוצרי עישון אחרים"
- שאיפת פחמן חד-חמצני – עישון נרגילה כרוך בחימום הטבק באמצעות גחל (פחם), מה שגורם לפליטת רמות גבוהות של פחמן חד-חמצני (CO) – גז רעיל שנקשר להמוגלובין בדם ומפחית את אספקת החמצן לאיברים חיוניים. חשיפה לרמות גבוהות שלו עלולה לגרום לסחרחורת, כאבי ראש, בחילות, ובמקרים חמורים – לאובדן הכרה ואף למוות.
- שאיפת רעלנים וכימיקלים מסרטנים – בזמן בעירת הטבק משתחררים רעלנים וכימיקלים מסרטנים, כגון:
זפת – מזיקה לריאות ולמערכת הנשימה
בנזן – כימיקל מסרטן שמפחית את יכולת הגוף להילחם בזיהומים
פורמלדהיד – חומר הידוע כמסרטן וכמזיק למערכת הנשימה - מתכות רעילות – רוב הנרגילות עשויות מחומרים באיכות נמוכה, מה שעלול לגרום לשחרור מתכות מסוכנות כמו ניקל וכרום בזמן השימוש. בנוסף, הגחלים עצמם פולטים מתכות כבדות רעילות, כגון עופרת, ארסן, קדמיום וכספית, וגם תערובת הטבק עלולה להכיל שאריות של מתכות מהקרקע.
מה אפשר לעשות כהורים?
- להיות מודעים לתופעה ולוודא שיש ברשותכם מידע מהימן
- להוות דוגמה אישית וליצור סביבה ביתית נקייה מעישון
- לפתח דיאלוג פתוח ולא שיפוטי עם הילדים על נרגילה ועישון בכלל
- לעודד חשיבה ביקורתית, כדי לסייע לילדים להתמודד עם לחצים חברתיים ומצבי פיתוי