הפרוטוקול הבינלאומי למאבק בסחר בלתי חוקי בטבק ומוצריו פותח על ידי ארגון הבריאות הלאומי (WHO) בתגובה לגידול בהיקפי הסחר הבלתי חוקי במוצרי טבק. סחר לא חוקי מהווה איום רציני על בריאות הציבור מכיוון שהוא מגביר את הגישה למוצרי טבק – לרוב זולים יותר – ובכך מלבה את מגיפת הטבק ומערער את מדיניות הפיקוח על טבק. בנוסף סחר לא חוקי מוביל להפסדים ניכרים בהכנסות הממשלה ותורם למימון פעילות פלילית בינלאומית.
הפרוטוקול מבוסס על סעיף 15 של האמנה הבינלאומית לפיקוח על הטבק (FCTC), ומטרתו למגר את כל צורות הסחר הבלתי חוקי במוצרי טבק כולל ייצור, שילוח, קבלה, החזקה, הפצה, מכירה ו/או קנייה של מוצרי טבק באופן שאסור על פי חוק.
הפרוטוקול נכנס לתוקף ב-25 בספטמבר 2018, ונכון להיום חתומות עליו 63 מדינות.
ישראל חתמה על האמנה ב-23 בדצמבר 2013, אך טרם אשררה את החתימה.
נקודות מרכזיות בהן עוסק הפרוטוקול
- שרשרת האספקה – תחת נקודה זו ישנה התייחסות אל רישיונות ייצור, יבוא ויצוא של מוצרי טבק ואמצעי ייצור, משטר מעקב גלובלי, רישום קפדני של מידע, אמצעי בטיחות ומניעה, התייחסות אל פלטפורמות אינטרנטיות, אזורי סחר חופשי, העברות בינלאומיות ומכירות בדיוטי-פרי.
- עבירות – תחת נקודה זו ישנה התייחסות לעצם הגדרת המושג "עבירה" ו-"עבירה פלילית" בהקשר הזה. בנוסף ישנה התייחסות גם לאחריות של אישויות משפטיות, לסנקציות, תביעות, תשלומים עבור סחורה שנתפסה, השמדה או היפטרות מסחורה שאינה חוקית ולטכניקות מיוחדות של חקירה לטובת השגת מטרות הפרוטוקול.
- שיתוף פעולה בינלאומי – עוסק בשיתוף מידע כללי, מידע אודות אכיפה, חיסיון מידע ואמון. בנוסף עוסק הפרוטוקול גם בסיוע טכני ושיתוף פעולה בנושאים מדעיים, טכניים וטכנולוגיים, שיתוף פעולה למניעה, לאיתור, לחקירה, להעמדה לדין ולענישה כמו גם שמירה על עקרונות של שוויון ריבוני ויושרה טריטוריאלית, סמכויות שיפוטיות, שיתוף מידע הנוגע לעבירות פליליות, עזרה אדמיניסטרטיבית ומשפטית הדדית ובהסגרה ואמצעים להבטחתה.