הסיגריה האלקטרונית: האויב החדש של הילד שלכם

מוצר העישון החדש שמאיים על בריאות הנוער

הסיגריה האלקטרונית אינה גדג׳ט טרנדי ותמים – היא מוצר עישון לכל דבר ועניין. בשנים האחרונות חדרה הסיגריה האלקטרונית אל השוק, כשהיא מוגדרת על ידי היצרנים כתחליף עישון למבוגרים, ומוצעת למכירה בשלל צורות וגדלים. אל תקנו את זה, תרתי משמע.

איך זה עובד? די פשוט: המכשיר, המבוסס על סוללה ודומה בצורתו ל״דיסק און קי״, מייצר תרסיס על ידי חימום של נוזל, שמכיל בדרך כלל ניקוטין, חומר ממכר ביותר שמצוי גם בסיגריות. אותו נוזל מכיל גם חומרי טעם וכימיקלים נוספים שמסייעים ליצור את התרסיס. חומרי הטעם יוצרים רושם מוטעה, כאילו מדובר במעין ממתק בטעם תפוח או תפוז, דבר שהפוך למציאות. יש לציין שמצויים בשוק גם מוצרים דומים שעל פי הצהרת היצרן אינם מכילים ניקוטין, אך בבדיקות שנערכו נמצא שנוזלים רבים שהוצהר לגביהם שהם כוללים ״אפס ניקוטין״ מכילים בפועל את החומר הממכר.

התרסיס שפולטת הסיגריה האלקטרונית נשאף ישירות אל הריאות, כאשר גם מי שנמצא בסביבה יכול לשאוף את האדים שפולט המעשן. מלבד נוזל הניקוטין שעליו מבוססת הסיגריה האלקטרונית, שהינו החומר הפעיל בטבק והוא ידוע כרעיל וממכר, הסיגריה האלקטרונית עלולה להכיל חומרים מזיקים נוספים ובעלי פוטנציאל לגרימת נזק. בין אלה מצויים חלקיקי אולטרפין, שיכולים להישאף עמוק אל תוך הריאות, חומרי טעם כמו דיאסטיל, שהוא כימיקל הנקשר למחלת ריאות קשה, תרכובות אורגניות נדיפות, כימיקלים מסרטנים ומתכות כבדות, כגון ניקל, בדיל ועופרת – חומרים שאף הורה לא רוצה בריאות של הילד שלו.

חומרים שהורים לא רוצים בריאות של הילד שלו

מכיוון שמדובר במוצר יחסית חדש, מדענים עדיין חוקרים את ההשלכות הבריאותיות הקצרות וארוכות הטווח של הסיגריות האלקטרוניות. יחד עם זאת, כבר ידוע שמלבד הכימיקלים העשויים להזיק לגוף, מעצם היותן מכילות ניקוטין – הסיגריות האלקטרוניות ממכרות מאוד, בעיקר עבור מתבגרים וצעירים בגילי 12-24. טווח גילים זה מהווה את חלון הכניסה המסוכן ביותר לעולם העישון, שכן בתקופה זו מספיקות התנסויות בודדות בניקוטין על מנת לגרום להתמכרות. מלבד זאת, הניקוטין המצוי בסיגריה האלקטרונית עלול להזיק להתפתחות מוחם של מתבגרים ומבוגרים צעירים.

סכנה נוספת גלומה בכך שמוצרים פגומים כבר גרמו להתפוצצות ולהצתה, עד כדי פציעה קשה. כאילו שאין די בכל אלה, ישנה סכנה נוספת בבליעה, בשאיפה או בספיגת נוזל הסיגריה האלקטרונית דרך העור או העיניים.

ארגון הבריאות העולמי WHO קבע כי הצטברו מספיק ראיות לכך שהסיגריה האלקטרונית מסוכנת לבריאות הציבור. בהתאמה, הכנסת ומשרד הבריאות קבעו כי הסיגריות האלקטרוניות הינן מוצר עישון ממכר ומסוכן לבריאות. מסיבה זו, בישראל חלות על הסיגריות האלקטרוניות כל הרגולציות החלות על מוצרי טבק, לרבות איסור על פרסומן, איסור על מכירתן לקטינים, איסור על הצגתן למכירה בחנויות ואיסור על עישון הסיגריות האלקטרוניות במקומות ציבוריים. נוסף על כך, החוק בישראל קובע כי אסור שריכוז הניקוטין בנוזל הסיגריה האלקטרונית יעלה על 20 מ״ג למיליליטר.

ומה המצב בישראל?
בקרב בני הנוער היהודים בגילי 15-17 הייתה בשנת 2021 הסיגריה האלקטרונית מוצר ההתנסות המוביל. במספרים, 24% מבני הנוער בגילים אלה התנסו בעישון סיגריה אלקטרונית.

למעשה, הסיגריה האלקטרונית היא מוצר העישון היחיד שבו חלה עלייה עצומה של 120% בהתנסות בקבוצת בני הנוער מאפריל 2018 ועד לאפריל 2021, במגמת עלייה שאינה פוסקת, זאת אל מול מוצרי עישון אחרים.

מה אתם יכולים לעשות? פשוט לא לקנות את הניסיונות להציג את הסיגריה האלקטרונית כאמצעי עישון בלתי מזיק. כבר עכשיו, כשהמחקר עוד בחיתוליו, ברורים כמה וכמה נזקים ממשיים שנגרמים מה״גדג׳ט״ שמהווה תחפושת חדשה לניקוטין.

רוצים לדעת עוד? הנה כמה קישורים המכילים מידע רלוונטי:

למידע מתוך אתר ה-CDC (רשות בריאות הציבור האמריקאית) לחצו כאן.

לדוח האחרון של ארגון הבריאות העולמי WHO (עמודים 56-58) לחצו כאן.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך