כיצד הסיגריות האלקטרוניות מזיקות לבריאות ילדינו?

המידע המדעי העדכני ביותר שופך אור (או חושך) על הנזק העצום

למרות שההיגיון הבריא לא היה זקוק לגושפנקא של המחקר המדעי, ניסיונן המסוכן של חברות העישון והטבק להציג את הסיגריות האלקטרוניות כמוצר תמים מתפורר כעת נוכח ראיות חותכות ותוצאות מחקרים מדעיים אובייקטיביים.

מכיוון שנדרשות שנים לביצוע מחקרי עומק על ההשפעות ארוכות הטווח של מוצרי עישון חדשים על בריאות האדם, רק עכשיו מתחיל להתקבל גוף ידע ראוי, שאומר בבירור את מה שידענו מראש: סיגריות אלקטרוניות מסוכנות מאוד לבריאות כשלעצמן, ומהוות שער כניסה לעולם עישון הסיגריות הרגילות, על סכנותיהן הקטלניות, הידועות לכל.

הסיגריות האלקטרוניות מכילות ניקוטין, רכיב ממכר שהשפעתו בגיל ההתבגרות רבה אף יותר מאשר בגילים אחרים, היות שבגיל ההתבגרות המוח עודנו מתפתח. זאת ועוד, למרות שסיגריות אלקטרוניות אינן מכילות טבק, הן מייצרות חומרים רעילים המצויים בעשן סיגריות, וגם ומכילות חומרים מסוכנים ומזיקים לאדם המעשן ולסובביו, חלקם אף אינם מצויים בסיגריות רגילות.

מחקרים מדעיים הוכיחו שסיגריות אלקטרוניות עלולות לגרום ל:

מחלות לב וכלי דם – תחלואה ותמותה כתוצאה משינויים בדינמיקת כלי הדם, עלייה בקצב הלב ובלחץ הדם (גם קבועה), דפוסי קצב לב שאינם טבעיים, דלקות ופגיעה בכלי הדם, הסתיידות עורקים, אוטם שריר הלב, היצרות כלי הדם, לחץ דם גבוה, מחלת לב איסכמית, תנגודת לאינסולין, כשל לבבי ושינוי צורת הלב. הסיכונים נצפו כגבוהים במיוחד בקרב ילדים, מתבגרים ונשים בהיריון. נמצא כי מחלות לב וכלי דם יכולות להיגרם גם מחשיפה קצרה לסיגריות אלקטרוניות. עוד יצוין כי חלק מהשפעות אלה קיימות רק בשימוש במוצרים המכילים ניקוטין.

מחלות ריאה – הרעלת הריאות, תנגודת זרימת אוויר כתוצאה מנזק בדרכי הנשימה, דלקת, הרס רקמות הריאה, EVALI (E-cigarette or Vaping Use-Associated Lung Injury), ירידה בתפקוד הריאתי, אסתמה, COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית), חסימה דלקתית של הסימפונות (״ריאת פופקורן״), הגברת יצור של חומרים המציינים התפתחות גידולים, שיעול, ליחה והיפרוונטילציה. נמצא כי גם שימוש קצר טווח בסיגריה אלקטרונית יכול להשפיע קשות על דרכי הנשימה.

נזקים אחרים – פגיעה בחיסוניות, הרעלת ניקוטין, התמכרות לניקוטין, סרטן בצוואר ובראש, נזק לדנ״א (בעיקר באידוי נוזלים בטעמים), נזק לתפקוד השליה אצל נשים בהיריון, בעיות נפשיות, מחלת חניכיים, עששת, סרטן חלל הפה ועוד. בנוסף על זה, תתכן פגיעה כתוצאה מכוויה או פיצוץ של המכשיר.

נזקים בקרב ילדים ומתבגרים – שינוי קבוע באותות העצביים שעלול להוביל להתמכרות ולבעיות חמורות בקוגניציה ובוויסות הרגשי, פגיעה בהתפתחות המוח שעשויה להוביל להפרעות למידה ולהפרעות חרדה, עם השפעה דומה על מוח העובר בשימוש של נשים בהיריון, הרעלת ניקוטין כתוצאה מבליעת הנוזל, העלולה לגרום להקאות, בחילות, סחרחורות, עלייה בקצב הלב (טכיקרדיה), כאבי ראש, נזק עצבי, נזק שרירי, כשל נשימתי או אף למוות (ניתן גם לספוג את החומר דרך העיניים, העור או בשאיפה). זאת ועוד, ילדים נוטים להתחיל להשתמש בנוזלים עם טעמים מתוקים (תות או קינמון), שדווקא הם נמצאו כרעילים יותר.

נזקי עישון כפוי – נזק למערכת הלב וכלי הדם, נזק לריאות, מחלת לב כלילית ופגיעה בתאים.

נוסף על כל אלה, הסיגריה האלקטרונית, שכאמור מהווה שער כניסה לעולם הסיגריות הרגילות, מאטה ומחבלת במאמצים העולמיים למיגור העישון ויוצרת דור חדש של מכורים. מכיוון שמדובר במוצר חדש, הרגולציה החלה עליו נמצאת בפיגור ביחס למוצרים ותיקים בשוק, והשליטה על הפצתו רופפת. זאת ועוד, לאחרונה הוכח שבניגוד לטענות תעשיית העישון והניקוטין, הסיגריה האלקטרונית פוגעת בניסיונות גמילה מסיגריות.

אם למישהו עוד היה ספק, המדע אמר את דברו באופן חד-משמעי: הסיגריות האלקטרוניות מהוות סיכון בריאותי משמעותי לציבור, וביתר שאת לבני הנוער ולילדים, בשל האופן בו משווקים המוצרים וסכנת ההתמכרות המהירה יותר בגילים אלה. מחובתנו להעביר לילדינו את המסר שסיגריה אלקטרונית = סיגריה, בניגוד לדימוי הממתק/גאדג׳ט המוטעה ומטעה.

לדוח של ארגון הבריאות העולמי (WHO) בנוגע ליישום ה-MPOWER (עמודים 30-43 מוקדשים לסיגריה האלקטרונית) לחצו כאן.

לדוח של פדרציית הלב העולמית על נזקי הסיגריות האלקטרוניות ללב ולכלי הדם לחצו כאן.

לדוח עדכני מדעי של ה-SHEER (ועדה מדעית בנושאי בריאות, סביבה וסיכונים חדשים) על נזקיה הבריאותיים של הסיגריה האלקטרונית לחצו כאן.

לדוח מחקרי שהוכן עבור משרד הבריאות האוסטרלי בנושא הנזקים הבריאותיים של הסיגריה האלקטרונית לחצו כאן.

לניתוח-על בנושא נזקי הסיגריה האלקטרונית לחצו כאן.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך