נזקי הסיגריות האלקטרוניות לבריאות האדם

המידע המדעי מתחיל להצטבר וצובע את התמונה בשחור

כניסתן של הסיגריות האלקטרוניות לשוק היוותה אתגר של ממש בפני כל מי שבריאות הציבור והנוער חשובה לו. מצד אחד, ההיגיון הבריא אומר שמוצר חדש שמכיל ניקוטין מזיק לבריאות בדיוק כפי שמוצר ישן המכיל ניקוטין מזיק לבריאות. מצד שני, בהיעדר מחקרים מדעיים על שימוש ארוך טווח, תעשיית הטבק נקטה בטיעונים שלא ניתן היה לסתור אותם בו-במקום באמצעות ראיות חותכות.

כעת, משחלפו די שנים לביצוע מחקרים מעמיקים, מתחיל להיווצר גוף ידע מוצק המוכיח מעל ומעבר לכל ספק שסיגריות אלקטרוניות מסוכנות לבריאות כשלעצמן, ומהוות שער כניסה לעולם העישון בכלל ולעישון הסיגריות הרגילות, שלגביהן הסכנות הבריאותיות הייחודיות והידועות מזה עשורים.

סיגריות אלקטרוניות אינן מכילות טבק, אך הן מייצרות חומרים רעילים המצויים בעשן סיגריות ומכילות חומרים מסוכנים ומזיקים לאדם המעשן ולסובביו, חלקם אף אינם מצויים בסיגריות רגילות.

מחקרים מדעיים הוכיחו שסיגריות אלקטרוניות עלולות לגרום ל:

מחלות לב וכלי דם – תחלואה ותמותה כתוצאה משינויים בהמודינמיקה (דינמיקה של כלי הדם), לרבות עלייה בקצב הלב ובלחץ הדם (גם פרמננטית), דפוסי קצב לב שאינם טבעיים ואריתמיה, דלקות בכלי הדם, מתח חמצוני, אי-תפקוד האנדותל, פגיעה בכלי הדם, נוקשות עורקית, הסתיידות עורקים, אגריגציית טסיות הדם, אוטם שריר הלב, היצרות כלי הדם, לחץ דם גבוה, מחלת לב איסכמית, אנגיוגנזה, ליפוגנזה, הפרעה להתפתחות המוח, תנגודת לאינסולין, כשל לבבי, אריתמוגנזיס, פיברוזיס של שריר הלב ושינוי צורת הלב. עוד נמצא כי מחלות לב וכלי דם יכולות להיגרם גם מחשיפה קצרה לשימוש בסיגריות אלקטרוניות. יצוין כי חלק מהשפעות אלה קיימות רק בשימוש במוצרים המכילים ניקוטין.

מחלות ריאה – הרעלת ריאות, מתח חמצוני ותנגודת זרימת אוויר כתוצאה מנזק בדרכי הנשימה, דלקת, הרס רקמות הריאה, ירידה בתפקוד הריאתי, אסתמה, היפרוונטילציה, EVALI (E-cigarette or Vaping Use-Associated Lung Injury), חסימה דלקתית של הסימפונונות (״ריאת פופקורן״), COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית), הגברת יצור של חומרים המציינים התפתחות גידולים, שיעול וליחה. נמצא כי גם שימוש קצר טווח בסיגריה אלקטרונית יכול להשפיע קשות על דרכי הנשימה.

נזקים אחרים – פגיעה בחיסוניות, הרעלת ניקוטין, התמכרות לניקוטין, סרטן בצוואר ובראש, נזק לדנ״א דרך מתח חמצוני (בעיקר באידוי נוזלים בטעמים), תפקוד שלייתי טרופובלסטי לקוי אצל נשים בהיריון, בעיות נפשיות ושינוי במיקרואורגניזמים בפה שעלול להוביל למחלת חניכיים, לעששת ולסרטן חלל הפה. עוד תתכן פגיעה כתוצאה מכוויה או פיצוץ המכשיר.

נזקים בקרב ילדים ומתבגרים – נוסף לסיכונים שנצפו בקרב מבוגרים, אשר חלקם גבוהים במיוחד בקרב ילדים, מתבגרים ונשים בהיריון, נצפה שינוי קבוע באותות העצביים שעלול להוביל להתמכרות ולבעיות חמורות בקוגניציה ובוויסות הרגשי, פגיעה בהתפתחות המוח שעשויה להוביל להפרעות למידה ולהפרעות חרדה והשפעה דומה על מוח העובר בשימוש של נשים בהיריון. בבליעת הנוזל על ידי ילדים יכולים להיגרם הרעלת ניקוטין, הקאות, בחילות, סחרחורות, כאבי ראש, טכיקרדיה, נזק עצבי או שרירי, כשל נשימתי או אף מוות. ניתן גם לספוג את החומר דרך העיניים, העור או שאיפה. זאת ועוד, נמצא שילדים נוטים להתחיל לשאוף נוזלים עם טעמים מתוקים (תות או קינמון), ודווקא טעמים אלו נמצאו כרעילים יותר ביחס לנוזלים בטעמים האחרים.

נזקי עישון כפוי – נזק למערכת הלב וכלי הדם, נזק לריאות, מחלת לב כלילית, פגיעה בתאים.

 

נוסף על כל אלה, הסיגריה האלקטרונית, שכאמור מהווה שער כניסה לעולם העישון בכלל ולעישון הסיגריות הרגילות,  מאטה ומחבלת במאמצים העולמיים למיגור העישון ויוצרת דור חדש של מכורים, כשהרגולציה החלה עליה נמצאת בפיגור. זאת ועוד, לאחרונה הוכח שבניגוד לטענות תעשיית הטבק והניקוטין, הסיגריה האלקטרונית פוגעת בניסיונות גמילה מסיגריות.

 

לדוח של פדרציית הלב העולמית על נזקי הסיגריות האלקטרוניות ללב ולכלי הדם לחצו כאן.

לדוח מדעי עדכני של ה-SHEER (ועדה מדעית בנושאי בריאות, סביבה וסיכונים חדשים) על נזקיה הבריאותיים של הסיגריה האלקטרונית לחצו כאן.

לדוח של ארגון הבריאות העולמי (WHO) בנוגע ליישום ה-MPOWER (עמודים 30-43 מוקדשים לסיגריה האלקטרונית) לחצו כאן.

לדוח מחקרי שהוכן עבור משרד הבריאות האוסטרלי בנושא הנזקים הבריאותיים של הסיגריה האלקטרונית לחצו כאן.

לניתוח-על בנושא נזקי הסיגריה האלקטרונית לחצו כאן.

 

נזקי-הסיגריות-האלקטרוניות-לבריאות-האדם
מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך