נרגילה: שם אחר לאותו נזק

דוח מיוחד מטעם ה-WHO חושף נתונים מדויקים על רמת המסוכנות של אמצעי העישון הפופולרי

הנרגילות הן אמצעי נפוץ לעישון טבק, המורכב לרוב מראש, גוף, כד וצינור, שדרכו נשאף העשן. בתרבות הפופולרית, וביתר שאת באזור המזרח התיכון, הנרגילה נהנית לעתים ממעמד של מוצר המסוכן פחות ביחס למוצרי טבק אחרים. בפועל, כפי שעולה חד-משמעית מנייר העמדה של ארגון הבריאות העולמי WHO בנושא הנרגילה, מדובר במוצר מסוכן וקטלני לא פחות מ״חבריו״ למדף.

להלן כמה עובדות על מסוכנות הנרגילה:

  1. עשן הנרגילה ידוע כגורם לסרטן ריאות, למחלות לב ולמחלות נוספות, ומסכן מעשנים אקטיביים ופאסיביים כאחד. החשיפה מסוכנת במיוחד לנשים בהריון ולעובריהן.
  2. הנרגילה גורמת להתמכרות לניקוטין, כמו כל אמצעי עישון אחר.
  3. עזרים שונים המתיימרים להפחית את נזקי העישון מהנרגילה (למשל פיות עם פחם או כותנה) לא הדגימו כל הפחתה של חשיפת המעשן לרעלים או למחלות הנגרמות על ידי הטבק.
  4. בעוד שעישון סיגריה אורך 5-7 דקות, עישון נרגילה נמשך לרוב 20-80 דקות, במהלכן עשוי המעשן לשאוף עשן בכמות השווה לשאיפות מכ-100-200 סיגריות (!).
  5. המים המצויים בנרגילה סופגים חלק מהניקוטין שבטבק. מכיוון שמעשנים של כל מוצר עישון נוטים לצרוך ניקוטין עד שתשוקתם לחומר באה על סיפוקה, יוצא שמעשני נרגילה שואפים כמויות גדולות יותר של עשן ושל חומרים רעילים עד שהם מגיעים לסיפוק.
  6. חומרי הבעירה בהם עושים שימוש בנרגילה מגבירים את הסיכון לפגיעה משאיפת חומרים מסוכנים, כגון דלקים.
  7. סיכון ייחודי לנרגילה גלום בהעברת הפיה בין הנוכחים, מה שחושף אותם להדבקה במחלות שונות.

הנרגילה אינה אלטרנטיבה בטוחה לסיגריה – היא ממכרת והורגת, במסווה של מוצר תמים בטעמים מושכים, אך כל קשר בינה לבין ממתק הוא אחיזת עיניים. כתושבי המזרח התיכון, הנרגילה נפוצה במחוזותינו עם שיעור התנסות של יותר מ-15% מבני הנוער היהודים בישראל בגילי 15-17, ושיעור התנסות גבוה פי שלושה באוכלוסייה הערבית, עם 46% מתלמידי כיתות י״א-י״ב. ללא ההבנה הזו, לא תתאפשר מלחמה יעילה ומקיפה בתופעת העישון.

לקריאת המסמך המלא מטעם ה-WHO לחצו כאן.

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך